Accesso
Skip Navigation Links > Kreu > Bashkia > Projekte Komunitare

Projekte Komunitare

 

PROJEKTI CONSUMELESS


CONSUME-LESS (të konsumosh më pak në komunitetet turistike mesdhetare) është një nga projektet e thirrjes për projekte modulare në kuadër të Programit Interreg MED, i cili është miratuar për financim dhe ka filluar të zbatohet në 1 Nëntor 2016.

Shumica e qyteteve bregdetare në zonën e MED janë të karakterizuara nga flukse të larta turistike. Kjo krijon mundësi të rëndësishme të rritjes ekonomike dhe punësimit, por gjeneron në të njëjtën kohë eksternalitete negative që kërcënojnë ruajtjen e shërbimeve të ekosistemit të cilat sigurojnë atraktivitetin e turizmit. Zhvillimi i një turizmi të qëndrueshëm në qytetet bregdetare është një çështje strategjike në zonën e Mesdheut.

Projekti CONSUME-LESS përballet me këtë çështje duke demonstruar efektivitetin e një modeli të qëndrueshëm të turizmit të bazuar në kualifikimin e qyteteve bregdetare si zona "consume-less" dhe e përforcon këtë veçori nëpërmjet një komunikimi inovativ dhe një fushate marketingu territorial, të dyja të zbatuara duke përfshirë drejtpërdrejt të gjithë aktorët e interesit (autoritetet lokale, operatorët e turizmit dhe ofruesit e shërbimeve, turistët).

Kjo do të sjellë përfitime të shumta që do të monitorohen me kujdes dhe do të llogariten nëpërmjet përdorimit të një grupi të përshtatshëm treguesish, bazuar në Sistemin Evropian të Treguesve në Turizëm. Përfitimet e pritshme janë reduktimi i konsumit të ujit, energjisë dhe gjenerimit të mbetjeve, rritja e prodhimeve vendase dhe burimeve natyrore, rritja e flukseve turistike dhe ndërgjegjësimi i turistëve mbi rëndësinë e adoptimit të mënyrës së jetesës ekologjikisht të shëndoshë.

Qasja transnacionale është thelbësore në projekt, pasi ajo lejon testimin e efektivitetit të modelit "consume-less" në kontekste të ndryshme, (në 6 zona pilot, një prej të cilave edhe Bashkia Sarandë, partnere në projekt), duke bërë të mundur vlerësimin e përsëritjes të gjerë të saj në zonën e Mesdheut.

PARTNERË

Agjencia e Energjisë dhe të Ujërave të Qeverisë së Maltës (Lead Partner)

Qendra Euro Mediterraneane për Zhvillim të Qëndrueshëm (Itali)

Ambiente Italia (Itali)

Malaga Urban Consortium (Spanjë)

Provincia e Malagës (Spanjë)

Bashkia Sarandë (Shqipëri)

Ministria e Gozos (Maltë)

Bashkia e Naxos dhe Ishujve të vogla të Cikladeve (Greqi)

Rajoni Sicilian (Itali)

PARTNERË TË ASOCIUAR

Bashkia e Raguzës (Itali)

Bashkia e Realmonte (Itali)

Këshilli i Qytetit Velez Malaga (Spanjë)

Agjencia Kombëtare të Turizmit (Shqipëri)

Shoqata e Turizmit Gozo (Maltë)

Fondacioni Madeca (Spanjë)

FINANCIMI

Projekti CONSUME-LESS bashkëfinancohet nga Fondi Evropian për Zhvillim Rajonal dhe fondet IPA, në kuadër të Programit Interreg MED në vlerën 2.635.000 €.

Për më shumë informacion drejtohuni në faqen zyrtare të internetit:  https://consume-less.interreg-med.eu   si dhe në rrjetet sociale  @consumeless FacebookTwitter Instagram, Youtube

Website i markës: www.consumelessmed.org

Eventet

<janar 2020>
HënMarMërEnjPreShtDie
30
31
e martë, dhjetor 31, 2019
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Se shpejti


Buletini Informativ